Mesna štruca sa kulenom, šunkom i krastavcima

by | 2 Maja, 2019

Sastojci:

600 g miješanog mljevenog mesa
1 veći crveni luk
1 jaje
4 šnite starog kruha
200 ml mlijeka
2 kašike sitno sjeckanog peršuna
100 g kulena
100 g suhe šunke
4 kisela krastavčića
so, biber
2 kašičice mljevene začinske crvene paprike

Priprema:

U veću posudu staviti mljeveno meso. Dodati  luk što sitnije nasjeckan i peršun. Dodati jaje i kruh koji prethodno treba umočiti u mlijeko i nakidati ga rukama na sitne komadiće. Na kraju dodati sitno sjeckan kulen, šunku i krastavčiće te sol, biber i začinsku papriku. Sve dobro izmiješati rukom dok smjesa ne postane kompaktna.

Duguljasti kalup za rolat namastiti uljem ili maslacem pa ga dobro posipati krušnim mrvicama.

U kalup nagurati mesnu smjesu i poravnati. Pokriti sve skupa alu folijom pa peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 25 minuta. Tada maknuti foliju pa nastaviti peći još 30-40 minuta. Mesna štruca je gotova kada se potpuno odvoji od rubova kalupa i kada na vrhu dobije lijepo zapečenu boju.

Pečenu mesnu štrucu pažljivo iskrenuti iz kalupa na pladanj pa poslužiti uz pire krumpir i salatu.

Izvor: recipeci.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.