Musaka od pohovanih patlidžana i tikvica

by | 25 Januara, 2017
Foto: Mica kuvarica

Foto: Mica kuvarica

Sastojci:

400 g mljevenog mesa
1 veća glavica crvenog luka
2 manja patlidžana
1 tikvica
3 jajeta
500 ml mlijeka
100 g kačkavalja
brašno po potrebi
so, biber

Priprema:

1. Patlidžan i tikvicu oguliti i isjeći na tanke šnite. Posoliti i ostaviti 30 minuta da ispuste gorčinu.
2. Umutiti 1 jaje sa 200 ml mlijeka pa postepeno dodavati brašno po potrebi, da se dobije smjesa nešto gušća od smjese za palačinke.
3. Patlidžan i tikvicu dobro ocijediti, osušiti kuhinjskim ubrusom, pa umakati u pripremljenu smjesu i pržiti na ulju s obje strane dok ne porumene.
4. Izvaditi na kuhinjski ubrus da se ocijedi višak masnoće.
5. U posebnoj tavi na malo ulja ispržiti sitno isjeckan crveni luk. Dodati mljeveno meso, posoliti i pobiberiti po ukusu, pa dinstati 10 minuta.
6. U vatrostalnu posudu poredati red pohovanog patlidžana, pa preko rasporediti polovinu fila od mesa.
8. Zatim, poredati red tikvica i posuti preostalim filom. Na kraju, poredati još jedan red patlidžana.
9. Umutiti 2 jajeta s preostalim mlijekom i preliti. Zatim narendati kačkavalj i peći na 200°C 20 do 30 minuta.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.