Musaka sa makaronama

by | 2 Marta, 2013

Sastojci:

  • 500 g mješanog mljevenog mesa
  • 400 g kratkih makarona
  • 400 g pelata paradajza
  • 200 g kačkavalja
  • 2 praziluka
  • 1 glavica crnog luka
  • 30 g putera
  • 2 pune kašike brašna
  • 3 dl pavlake za kuhanje
  • 2,5 dl mlijeka, ulje
  • mješavina začina

Priprema:

1. Crni luk isjeći na kockice i propržiti na malo ulja. Potom dodati mljeveno meso te i njega propržiti da promijeni boju. Dodati izmiksani pelat paradajza, začine po ukusu i dinstati na umjerenoj temperaturi. Tokom dinstanja po potrebi dolijevati malo vode dok meso ne omekša.
2. Praziluk isjeći na kolutove i kratko blanširati u slanoj vodi. Zatim ga ocijediti od suvišne tečnosti i ostaviti sa strane.
3. Odvojeno u manjoj posudi otopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno uz neprestano miješanje dolijevati mješavinu mlijeka i pavlake za kuhanje dok se ne dobije željena gustina. Pred kraj kuhanja dodati začine po ukusu.
4. Makarone obariti u slanoj vodi pa ih ocijediti od suvišne tečnosti.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju sipati polovinu makarona. Preliti ih polovinom bešamel sosa, a zatim rasporediti fil od mesa, nanijeti 1/2 praziluka i posuti polovinom rendanog kačkavalja. Potom nanijeti sloj preostalih makarona, rasporediti po njima praziluk, preliti bešamelom i posuti kačkavaljem.
6. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok odozgo ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.