Nešto “na kašiku”: Sarma s ječmenom kašom

by | 30 Januara, 2018

Sastojci: 

Glavica kiselog kupusa
350 g mljevene junetine
150 g mljevene svinjetine
40 g ječmene kaše
80 g masti
80 g suhe slanine
100 g suhog mesa
2 kašike paradajz-pirea
kašika brašna
kašičica mješavine začina
so
biber

Priprema: 

Odvojte listove od glavice kupusa. Operite ih, odrežite deblji dio, a veće presijecite na pola. Dio kupusa narežite na rezance, a suho meso i slaninu na ploške. Očistite i operite ječmenu kašu.

Na masti popržite slaninu i dodajte mljevenom mesu. Umiješajte povrtnu mješavinu začina te ocijeđenu ječmenu kašu. Posolite, pobiberite i promiješajte.

Na svaki list kupusa stavljajte dio nadjeva i savijajte sarme. Na dno dublje zdjele stavite još malo masti i sitno sječen kupus, gore poslažite sarme, a u sredinu stavite suho meso.

U litri vode pomiješajte pasirani paradajz, dodajte malo soli i bibera, pa tekućinom prelijte sarme. Kuhajte poklopljeno oko dva sata na laganoj vatri. Po potrebi dolijte još malo vode i tokom kuhanja povremeno protresite posudu.

Pred kraj umiješajte brašno razmućeno u malo vode.

FOTO: guliver/thinkstock

IZVOR: 24sata.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.