Categories Glavno jelo

Osso bucco varivo s povrćem

Sastojci: 

500 g teleće ili juneće koljenice
200 g pelata
2 glavice luka
1 mrkva
3 čena bijelog luka
1 manji korijen peršina
1/4 celera
800 ml – 1 l vode
2 lovorova lista
sol i biber
1 veći krompir i mrkva
1 šolja graška

Priprema:

U veliku vatrostalnu posudu s poklopcem stavite meso, očišćen i krupno narezan luk, mrkvu, peršun, celer i bijeli luk, dodajte paradajz i lovor, začinite solju i biberom te prelijte sve s mnogo vode. Zaklopite i stavite kuhati u rernu zagrijanu na 180 °C oko tri i po sata.

Krumpir i mrkvu nasijecite na kockice i skuhajte s graškom u blago posoljenoj vodi. To povrće ćete servirati zadnje na toplo varivo. Kada je meso dovoljno mekano, jelo je skoro spremno. Izvadite vatrostalnu posudu iz pećnice, mesu odstranite kost i podijelite ga na komadiće, a tekućinu s povrćem izblendajte štapnim mikserom. Po potrebi dodajte još vode da dobijete željenu konzistenciju. Vratite meso te varivo servirajte s kuhanim povrćem.

Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *