Pita s lukom i slaninom

by | 12 Oktobra, 2017

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
za testo
– 400 g mekog brašna tip 400
– 1 svjež kvasac
– 1 kašičica šećera
– 1,5 dl mlijeka
– 100 g masti
– 1 kašičica soli
za fil
– 200 g mesnate slanine
– 500 g crvenog luka
– 4 dl kisele pavlake
– 4 jajeta
– 1 kašičica kima
– 3 kašike ulja
– so, biber

Priprema:
Tijesto:
1. U manjoj posudi sjediniti svjež kvasac, mlako mlijeko i šećer. Dobro izmiješati kako bi se kvasac rastopio, prekriti suhom krpom i ostaviti da nadođe.
2. U posudu za miješenje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, so i mast. Zatim postepeno dodavati ostatak brašna i ručno mijesiti sve dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Umiješeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
1. Mesnatu slaninu isjeći na kockice, a crveni luk očistiti i isjeći na režnjeve.
2. Na malo ulja propržiti slaninu , a potom dodati crveni luk i pržiti dok ne omekša.
3. Posebno umutiti pavlaku i jaja, dodati kim, začine po ukusu i promiješati.
4. Sačekati da se pržena slanina i luk ohlade, ocijediti ih od masnoće i sjediniti sa pripremljenom smjesom od pavlake i jaja.
Finalni postupak:
1. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje.
2. Nadošlo tijesto razvući oklagijom na debljinu od 0,5 cm, te njime prekriti dno i bočne stranice tepsije.
3. Preko tijesta sipati pripremljen fil. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.