Pizza hljeb – za male i velike gurmane

by | 5 Februara, 2019

Sastojci:

350 g brašna
kaščica šećera
kašičica soli
5 g suhog kvasca
2 jaja
80 ml vode
60 ml mlijeka
80 g maslaca
pasirani paradajz
130 g šunke
180 g mozzarelle
origano
maslinovo ulje
kašičica bijelog luka u prahu

Priprema:

U posudu stavite brašno, šećer, so i suhi kvasac. Otopite maslac u mlijeku na laganoj vatri. Dolijte vodu i ohladite, dok tekuća mješavina ne postane mlaka. Dodajte i umućena jaja, pa pomiješajte sa suhim sastojcima, te umijesite tijesto. Pokrijte ga i ostavite dok se ne udvostruči.

Razvaljajte ga na pobrašnjenu površinu u pravougaonik 50×50 i isijecite na pet jednakih traka. Premažite sos paradajzom, dodajte rendanu mozzarellu i šunku, te pospite origanom.

Trake posložite jednu na drugu, pa presijecite na četiri jednaka dijela. Posložite ih okomito u kalup za hljeb obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite na toplom još 20 minuta.

Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C, oko 15 minuta. Izvadite i premažite površinu hljeba maslinovim uljem pomiješanim s bijelim lukom.

Vratite u rernu i pecite još 15 minuta. Nakon što kruh odstoji 10 minuta, izvadite ga iz kalupa.

Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.