Prijedlog za ručak: Kaponata

by | 28 Jula, 2016
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
– 2 kg patlidžana
– 2 glavice crvenog luka
– 1 manja mrkva
– 1/2 korijena celera
– 100 g maslina
– 50 g kapara
– 150 ml maslinovog ulja
– svjež bosiljak
– pinjoli
– so, biber

Priprema:
1. Celer i mrkvu oprati i isjeći na manje kockice, pa blanširati oko 10 minuta u ključaloj vodi. Izvaditi iz vode i ocijediti na papirnom ubrusu.
2. Patlidžan rasjeći po dužini a zatim svaku polutku prepoloviti i isjeći na komade približno iste veličine kao celer.
3. Od ukupne količine ulja odvojiti 3 supene kašike, a ostatak zagrijati u tavi. U ugrijano ulje dodati patlidžan, mrkvu i celer, pa na umjerenoj temperaturi dinstati oko 30 minuta.
4. Crveni luk, prethodno isjeckan na kockice, propržiti na 3 kašike ulja dok ne porumeni, uz stalno miješanje. Nakon desetak minuta, luk preručiti u posudu sa patlidžanom.
5. Masline isječene na kolutove i ocijeđene kapare dodati patlidžanu, smanjiti temperaturu i ostaviti sve da se fino ukrčka dok sva tečnost potpuno ne ispari. Pred kraj začiniti prema ukusu.
6. Kada je tečnost isparila skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
7. Kaponatu preručiti u drugi sud i držati u frižideru.

Savjet: Hladna kaponata je odlično predjelo koje se može poslužiti sa par filea inćuna. Pred serviranje, kaponatu ukrasiti listovima svježeg bosiljka i šakom pinjola.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.