Prijedlog za ručak: Luk punjen gljivama

by | 25 Maja, 2016
Foto: Dobra Hrana

Foto: Dobra Hrana

Sastojci:
– 8 glavica luka srednje veličine
– 400 g šampinjona
– 2 dl soka od paradajza
– 100 g mesnate slanine
– 2 čena bijelog luka
– 2 kašike paradajz pirea
– 50 g riže
– 100 g mocarele
– 1 kašika sjeckanog peršuna
– 50 g putera
– 4 kašike ulja
– mješavina začina
– so, biber

Priprema:
1. Glavice crnog luka očistiti i nakratko kuhati u ključaloj vodi kako bi omekšale.
2. Zatim ih izvaditi, ocijediti i ostaviti da se ohlade.
3. Oštrim nožem izvaditi sredinu luka tako da spolja ostanu po 3 lista.
4. Rižu obariti u slanoj vodi i ocijediti.
5. Šampinjone isjeći na listove, slaninu na kockice, bijeli luk što sitnije isjeckati.
6. Na malo ulja propržiti slaninu da porumeni. Zatim dodati sjeckanu unutrašnjost crvenog luka, šampinjone i bijeli luk, te dinstati dok gljive ne omekšaju.
7. Pred kraj dinstanja dodati paradajz pire, peršun, rižu i začine po ukusu.
8. Unutrašnjost glavica luka napuniti pripremljenim filom.
9. Vatrostalnu posudu premazati puterom, poslagati u nju punjene glavice luka, zaliti sokom od paradajza i staviti ih da se peku u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumene. Pred kraj pečenja na svaku glavicu staviti kocku mocarele i vratiti u rernu dok se sir ne otopi.

IZVOR: DOBRA HRANA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.