Prijedlog za ručak: Nestvarno sočna pašticada

by | 23 Maja, 2016
Foto: Dobra Hrana

Foto: Dobra Hrana

Sastojci:
– 1,5 kg govedine od buta
– 5 čenova bijelog luka
– 6 glavica crvenog luka
– 100 g dimljene suhe slanine
– 3 karanfilića
– 1 kašika paradajz pirea
– 7,5 dl bijelog vina
– 2 dl slatkog crnog vina
– 5 suhih šljiva
– 1 dl ulja
– biber u zrnu
– prstohvat muskatnog oraščića
– 7,5 dl vinskog sirćeta
– 1 pakovanje njoka
– so, biber

Priprema:
1. Meso staviti u plastičnu posudu, preliti ga vinskim sirćetom i ostaviti u frižideru 3 dana (povremeno ga okretati).
2. Zatim ga izvaditi iz sirćeta, oprati pod mlazom vode i dobro osušiti.
3. Slaninu isjeći na štapiće, bijeli luk očistiti i ostaviti u komadu, crveni luk iseći na kockice.
4. Osušeno meso špikovati slaninom, bijelim lukom, biberom u zrnu, karanfilićem i natrljati začinima po ukusu.
5. U veću šerpu sipati ulje, pa kada se zagrije, i pržiti meso sa svih strana da porumeni. Zatim dodati crveni luk, poklopiti i dinstati na umjerenoj temperaturi, u soku od mesa dok sva tečnost ne ispari.
6. Potom zaliti bijelim vinom do polovine mesa i nastaviti sa dinstanjem oko 60 min. dok meso ne omekša.
7. Omekšalo meso izvaditi iz safta i isjeći na šnicle.
8. Saft od pečenja procijediti kroz cjedilo, dodati paradajz pire, slatko crno vino, suhe šljive i kratko prokuhati.
9. Njoke skuhati u slanoj vodi i procijediti.
10. Meso preliti pripremljenim umakom i poslužiti uz kuhane njoke.

IZVOR: DOBRA HRANA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.