Prijedlog za ručak: Tart sa sirom i povrćem

by | 14 Jula, 2016
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
Tijesto
– 200 g brašna
– 100 g putera
– prstohvat soli
– 1 jaje
– 2-3 kašike hladne vode
Nadjev
– 250 g kačkavalja
– 100 g slanine
– 200 ml vrhnja za kuhanje
– 4 jaja
– 1 bjelance
– so i biber prema ukusu
– 1 kašika peršunovog lista
– brokoli i cherry paradajz

Priprema:
1. U posudu usuti prosijano brašno, dodati so i promiješati. Zatim, dodati puter isječen na manje kocke i sastaviti (utrljati) prstima, dok se ne dobije mrvičasta masa.
2. Posebno umutiti jaje a zatim dodati smjesi i sve dobro izraditi lopaticom. Ukoliko je potrebno, dodati par kašika hladne vode, premijesiti tijeso i oblikovati u jufku. Tijesto prekriti najlon folijom i ostaviti u frižider 30-ak minuta.
3. Za to vrijeme, slaninu narezati na sitne komade, a sir izrendati. Na ugrijanoj teflonskoj tavi propržiti slaninu toliko da porumeni sa obje strane i ostaviti na papirnom ubrusu da se ocijedi od viška masnoće.
4. Ohlađeno tijesto rastanjiti na pobrašnjavljenoj radnoj površini toliko da bude malo veće od kalupa za pečenje (potrebno je da prelazi preko ivica). Tijesto namotati na oklagiju i prebaciti na prethodno blago namašćen kalup, pa prstima lagano pritisnuti tijesto uz ivice kalupa i izbockati viljuškom. Višak tijesta ukloniti nožem i lijepo obraditi ivice. Tako pripremljeno tijesto fino premazati umućenim bjelancetom.
5. Pjenasto umutiti jaja, dodati vrhnje za kuhnje i dobro promiješati.
6. U to dodati slaninu, sir, začine i ustinjen list peršuna. Sve fino sastaviti i izručiti na pripremljeno tijesto premazano bjelancetom. Po površini poredati par cvjetova brokule i cherry paradajz isječen na polovine.
7. Peći u prethodno ugrijanoj rerni, na 200º C, oko 40 minuta tj. dok ne dobije divnu zlatno braon boju.
8. Pečeni tart izvaditi iz pećnice, ostaviti da se prohladi i poslužiti.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.