Prijedlog za ručak: Tjestenina s bakalarom

by | 24 Novembra, 2015

testenina-sa-bakalarom

Sastojci:
– 320 g tjestenine
– 400 g sušenog bakalara prethodno hidriranog (natopljenog vodom), a može i svjež
– 300 g čeri paradajza
– 1 crveni luk
– 1 čen neočišćenog bijelog luka
– ekstradevičansko maslinovo ulje po potrebi
– soli, bibera, šećera, origana i peršuna po ukusu
– 100 g rendanog ovčjeg sira

Priprema:
1. Operite paradajz. Osušite ga, presjecite napola i poređajte, okrenuvši ga nagore, u pleh obložen pek-papirom. Prelijte ekstradevičanskim maslinovim uljem, solju, biberom, malom količinom šećera i origanom. Sušite ga u rerni na 60°C oko sat i po.
2. Ako koristite sušeni bakalar, prvo ga očistite tako što ćete izvaditi kosti i dio kože. Zatim u tiganju zagrijte malo maslinovog ulja, stavite čen neočišćenog bijelog luka i 2-3 komadića crvenog luka i izdinstajte. Dodajte pripremljeni sušeni ili svježi bakalar, pojačajte vatru i pecite ga par sekundi. Okrenite ga i smanjite vatru. Dodajte paradajz zajedno sa uljem i kuhajte oko 10 minuta. U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente. Dok se bakalar kuha, vrhom kašike ga izdelite na komadiće.
3. U tiganj s ribom dodajte procijeđenu tjesteninu i 2 kutlače vode u kojoj se kuhala. Isključite vatru i dobro sjedinite. Dodajte narendani zreli ovčji sir. Sipajte u tanjir i po želji dekorišite svježe sjeckanim peršunom i maslinovim uljem.

Izvor: Life Content
Foto: Ukusno i zdravo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.