Quiche od prase i sira

by | 4 Marta, 2019

Sastojci:

Prhko tijesto:
250 g oštrog brašna
120 g hladnog maslaca
pola kašičice soli
2 kašike kiselog vrhnja
2 žumanca
Fil:
200 g krem sira
preostalo kiselo vrhnje
2 kašike čvrstog jogurta
2 jaja
manja prasa
1 mladi luk
šunka po želji, najbolje kuhanu u ovitku (dosta je 100g)
100 g gaude
3 kašike
začini

Priprema:

Brašno stavite na radnu podlogu, hladni maslac nasijecite na ploškice i prstima smrvite sa brašnom. Zatim ubacite žutmace, so i vrhnje i zamijesite prhko tijesto. Prhko tijesto ne valja previše mijesiti, čim dobijete ujednačenu kuglu tijesta zamotajte ga u foliju i stavite u frižider barem pola sata. Za to vrijeme pripremite nadjev.

Prasu nasijecite na manje kolutiće, dobro operite i prokuhajte nekih pet minuta.

U zdjelu stavite sir, preostalo kiselo vrhnje, jogurt, kockice šunke, naribani sir, sjeckan mladi luk i parmezan. Kada ste to sve lijepo promiješali stavite začine po vašoj želji. Probajte okus. Kada vam je smjesa fina i dovoljno slana u nju ubacite jaja i ocijeđenu prasu. Dobro promiješati.

Izvadite tijesto iz frižidera razvaljajte ga da vam po veličini odgovara u posudu za pečenje, tako da imate dovoljno i za rubove. Prenesite ga u posudu za pečenje tako da ga razvaljanog omotate oko valjka i prenesete. Nježno utisnite u kalup, izbodite viljuškom do dna da se ne naduva i stavite u zagrijanu rernu na 180°C 10 minuta.

Izvadite iz peći, stavite fil i vratite u rernu na još 35-40 minuta.

Izvor: gastro.24sata.hr Foto: nikolina's kitchen blog

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.