Rolnice sa šunkom

by | 31 Januara, 2013

Sastojci:

  • 400 g mješanog mljevenog mesa
  • 150 g tankih listova šunke
  • 2 kašike prezli
  • 50 g mesnate slanine
  • origano
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena bijelog luka
  • 1 kašikica gustina
  • 500 g krompira
  • 200 g prokelja
  • 25 g putera
  • ulje, so
  • mješavina začina

Priprema:

1. Crni i bijeli luk očistiti i isjeći na krupnije komade.
2. Mesnatu slaninu što sitnije isjeckati pa sjediniti sa mljevenim mesom, prezlom i začinima po ukusu. Dobro umijesiti
da se dobije kompaktna smjesa pogodna za oblikovanje.
3. Nauljenim rukama oblikovati veće ćevape a potom ih umotati u listove šunke.
4. Na vrelom ulju propržiti rolnice sa svih strana da porumene. Rolnice izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
5. Zatim dodati crni i bijeli luk pa kratko propržiti. Vratiti rolnice, sipati malo vode i nastaviti sa dinstanjem
na umjerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju.
6. Rolnice zatim izvaditi a tečnost u kojoj su se dinstale zajedno sa povrćem izmiksati. U dobijenu kašu sipati
mješavinu gustina sa malo vode, dodati začine po ukusu i kratko prokuhati.
7. Krompir oguliti, isjeći na kocke i obariti u slanoj vodi. Prokelj također obariti a potom ga kratko propržiti
na vrelom puteru.
8. Rolnice preliti dobijenim umakom i poslužiti uz krompir i prokelj.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.