Školjke punjene povrćem i šunkom

by | 9 Decembra, 2013

recept

Sastojci:

  • 200 g tjestenine u obliku školjki za punjenje
  • 200 g šunkarice
  • 1/2 praziluka
  • 250 g pelata paradajza
  • 2 mrkve
  • so
  • 1 manja mlada tikvica
  • 1/2 crvene paprike
  • 150 g trapista
  • 2 dl soka od paradajza
  • 5 dl mlijeka
  • ulje
  • 40 g margarina
  • 2 kašike brašna

Priprema:

1. Praziluk, crvenu papriku i tikvicu očistiti i isjeći na kockice, a šunkaricu takođe isjeći na kockice.
2. Mrkvu i trapist izrendati na krupno rende, a pelat paradajza izmiksati.
3. Na malo ulja propržiti praziluk, a zatim dodati mrkvu i papriku te i njih kratko propržiti. Potom dodati tikvice i pržiti ih dok ne omekšaju.
4. Zatim dodati šunkaricu i pelat paradajza pa začiniti po ukusu. Nastaviti s dinstanjem na umjerenoj temperaturi dok suvišna tečnost ne uvri.
5. Posebno otopiti margarin te dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolijevati mlijeko i miješati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati polovinu trapista i začine po ukusu.
6. Tjesteninu u obliku školjki kratko prokuhati u ključaloj vodi. Kad omekša, ocijediti je od suvišne tečnosti.
7. Pripremljenim filom napuniti tjesteninu.
8. U vatrostalnu posudu sipati sok od paradajza, a zatim poslagati punjene školjkice, preliti ih bešamelom i posuti preostalim sirom. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.