Slana torta od krompira

by | 6 Maja, 2018

Sastojci:

1 kg krompira
2 dl kiselog vrhnja
2 dl vrhnja za kuhanje
so
biber
čen bijelog luka
180 g tvrdog sira (Grijer, npr)
kašika mješavine mljevenog kima, crvene paprike, curryja i bosiljka
40 g maslaca
muskatni oraščić

Priprema:

Oguljeni krompir narežite na tanke ploške. Stavite ih u zdjelu i prelijte hladnom vodom. Ostavite neka stoje pet minuta, a zatim ih dobro ocijedite. Očistite bijeli luk i presijecite ga na pola. Okrugli kalup za torte premažite po dnu i rubovima polovinama bijelog luka, energično stiščući kako bi izašla sva aroma, pa zdjelu premažite maslacem.

Krompir, kiselo i vrhnje za kuhanje izmiješajte u zdjeli, začinite solju, bibierom, naribanim muskatnim oraščićem i mješavinom začina. Dobro izmiješajte i prebacite u kalup. Ostatak vrhnja s dna posude izlijte po torti, pospite ribanim sirom i listićima maslaca.

Zagrijte rernu na 180°C i pecite krompir oko 45 minuta, dok god ne bude mekan, a po vrhu zlatno žute boje. Kad je pečen, ostavite ga oko 10 minuta neka odstoji, a zatim izrežite na šnite. Po želji u krompir možete umiješati i dinstane listiće gljiva, te manje kocke slanine.

Rasporedite ravnomjerno komade po vrhu, pospite ribanim sirom i listićima maslaca. Ako vam se pečena torta čini premalo sočna, još vruću zalijte s malo mlijeka, pa vratite u ugašenu, zagrijanu pećnicu.

Foto: Pinterest Izvor: 24sata.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.