Spanakopita – zeljanica na grčki način

by | 23 Juna, 2017

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:

½ kg kora za pite
1 veza mladog luka
600 g špinata
350 g feta sira
4 jajeta
so, ulje

Priprema:

1. Špinat oprati i dobro ocijediti od viška vode. Špinat iseckati i ostaviti sa strane. Mladi luk očistiti i sitno isjeckati.
2. Sir isprati, ocijediti i izdrobiti viljuškom, pa pomiješati sa jajima. Dodati sjeckani mladi luk i špoinat i promiješati smjesu. Ako je potrebno, posoliti po ukusu ali voditi računa o slanoći sira.
3. Pleh nauljiti pa nanijeti polovinu kora. Svaku drugu koru premazti uljem. Nanijeti pripremljen fil i ravnomjerno rasporediti. Zatim, složiti preostale kore na isti način kao i prethodne slojeve.
4. Pitu blago pritisnuti dlanovima, premazati mješavinom vode i ulja i izbockati viljuškom na nekoliko mjesta.
5. Peći u ugrijanoj rerni na 200ºC oko 30 minuta tj. dok ne porumeni i tijesto počne da se odvaja od ivica tepsije.
6. Pečenu pitu izvaditi iz rerne, sačekati da se prohladi, isjeći na komade i servirati.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.