Prijedlog za ručak: Lazanje s četiri vrste gljiva

by | 5 Maja, 2016
Foto: Pošalji recept

Foto: Pošalji recept

Sastojci:
– 500 g tijesta za lazanje
– 350 g šampinjona
– 200 g bukovača
– 150 g šitaki gljiva
– 100 g vrganja
– 1 vezica peršunovog lista
– 1 glavica bijelog luka
– 4 glavice crnog luka
– 250 g sira
– 200 g kiselog mlijeka
– 3 kašike brašna
– 1 l mlijeka
– 2 kašike putera
– muškatni oraščić po ukusu
– maslinovo ulje po potrebi
– margarin (za premazivanje posude)
– so, biber

Priprema:
1. Na puteru kratko ispržiti brašno, pa postepeno dodavati mlijeko uz stalno miješanje.
2. Posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati malo muskatnog oraščića. Kuhati 15 minuta na umjerenoj temperaturi.
3. Zatim ostaviti sos da se prohladi te umiješati kiselo mlijeko.
4. Crveni luk, bijeli luk i peršun sitno isjeckati.
5. Ako su vrganji suhi, preliti ih s vrućom vodom i dobro ih ocijediti pre korištenja.
6. Na malo maslinovog ulja ispržiti luk dok ne postane staklast, dodati isjeckane gljive, te dinstati oko 10 minuta ili dok ne ispari tečnost koju puste. Dodati peršun i promiješati.
7. Vatrostalnu posudu premazati margarinom, a potom uliti malo bešamel sosa. Zatim poredati red tijesta i preliti bešamelom. Sipati dinstane gljive, narendati malo sira pa prekriti tijestom. Ponavljati postupak dok se ne potroši materijal, a redanje završiti bešamelom i sirom.
8. Peći 20 minuta na 200°C, te ostaviti da se prohlade 15 minuta.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.