Categories Tjestenine

Prijedlog za ručak: Rolovane lazanje

Sastojci:

12 listova tijesta za lazanje
500 g miješanog mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
2 dl soka od paradajza
350 g švapskog sira
250 g kačkavalja
5 dl mlijeka
40 g putera
2 kašike brašna
30 g parmezana
2 kašike sjeckanog peršuna
mješavina začina
ulje

Priprema

1. Crveni luk isjeći na kockice i propržiti na malo ulja. Potom dodati mljeveno meso i pržiti ga dok ne promijeni boju. Nastaviti sa dinstanjem, dolivajući sok od paradajza po potrebi dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.

2. Listove lazanja kratko prokuhati u slanoj vodi da postanu savitljivi.

3. Nakon toga omekšale listove premazati slojem švapskog sira, zatim nanijeti malo fila od mesa i posuti rendanim kačkavaljem. Potom svaki list pažljivo urolati.

4. Tepsiju nauljiti i u nju poslagati oblikovane rolnice.

5. Posebno otopiti puter, a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mlijeko neprestano miješajući dok se smjesa ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati parmezan i začine po ukusu.

6. Pripremljenim sosom preliti rolnice te ih posuti preostalim kačkavaljem i sjeckanim peršunom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.

Foto: Pixabay Izvor: posaljirecept.com

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *