Rolovane lazanje sa šunkom

by | 8 Januara, 2019

Sastojci:

mekani listovi svježe tjestenine za lazanje (ako nije svježa, moraćete tvrde listove prokuhati kako bi omekšali i bili savitljivi što oduzima malo vremena)
200 g tanko rezane kuhane šunke ili vaše omiljene salame
2 paketića topljenog sira u listićima (onog za tople sendviče)
kečap
Za bechamel:
100 g maslaca
7-8 dl mlijeka
2 dl vrhnja za kuhanje
2 žlice kiselog vrhnja
5 velikih supenih kašika brašna
vegeta, sol, biber
I još: 
100 g mozzarelle

Priprema:

Svaki list lazanja izrezati na trake debljine cca. 4 cm. Isto tako i šunku i sir. Svaku traku tijesta premazati kečapom, posipati sa malo origana, staviti po traku šunke i sira pa zarolati.Roladice odmah slagati u vatrostalnu posudu premazanu maslacem i redati ih jednu uz drugu kako se ne bi odmotavale.

Zatim napraviti bechamel umak tako se otopi maslac, zatim uz miješanje doda brašno. Uzeti pjenjaču pa miješajući dodavati polako mlijeko. Uz lagano miješanje pustiti da umak zavri i da se počne zgušnjavati  pa dodati vrhnje za kuhanje, začine i na kraju kiselo vrhnje. Kuhati još samo nekoliko minuta (3-4 min)  do gustoće umaka.

Pripremljenim bechamelom preliti roladice od lažanja, po vrhu rasporediti tanko sječenu mozarellu pa peći u rerni na 190ºC 30 minuta. Lazanje su gotove kada na vrhu dobiju lijepu zlaćanu boju.

Poslužiti u posudi u kojoj se peklo, a na tanjir oprezno vaditi zapečenu rolnicu po rolnicu!

Izvor: recipeci.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.