Vekna od mesa u mlijeku

by | 3 Januara, 2014

Clipboard021

Sastojci:

  • 500 g mljevenog svinjskog mesa
  • 500 g mljevenog junećeg mesa
  • 150 g pršute
  • 30 g prezli
  • 3 jajeta
  • 70 g rendanog parmezana
  • 20 g sjeckanog peršuna
  • prstohvat muskatnog oraha
  • 1 kašika brašna
  • 60 g putera
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 dl bijelog vina
  • 2 lista lovora
  • 1,5 l mlijeka
  • mljeveni crni biber
  • so

Priprema:
1. Pršutu isjeći na kockice, a crni luk očistiti i isjeći na krupnije kocke.
2. U većoj činiji sjediniti mljeveno svinjsko i juneće meso, pršutu, prezle, jaja, parmezan, peršun, muskatni orah, biber i so po ukusu. Rukama dobro izmiješati da bi se dobila ujednačena smjesa. Od dobijene mase oblikovati dvije vekne i posuti ih brašnom.
3. U većoj šerpi otopiti puter, a zatim dodati crni luk i kratko propržiti. Potom luk s puterom procijediti kroz cjediljku pa puter vratiti u šerpu.
4. Na vrelom puteru propržiti vekne mesa da porumene. Preliti ih bijelim vinom i pržiti dok vino ne ispari. Zatim dodati lovorov list i mlijeko pa ostaviti da proključa. Tada smanjiti temperaturu i nastaviti s kuhanjem dok mlijeko ne uvri i ne dobije se kremasti sos.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.