Ikea je podijelila svoj recept za mesne okruglice – evo kako da ih spremite…

by | 21 Aprila, 2020

Osim što obožavamo otići u IKEA-u po nove sitnice za dom, shopping nije potpun ako nakon njega ne svratimo u IKEA-in restoran i ne naručimo mesne okruglice. Upravo su švedske okruglice jedno od najpoznatijih jela iz IKEA-inog restorana, a često znaju biti jedan od razloga zašto ciljano dolazimo u shopping.

S obzirom na to da je IKEA već neko vrijeme zatvorena zbog krize s koronavirusom, odlučili su podijeliti svoj recept za mesne okruglice kako bi ljudi u njima mogli uživati kod kuće. Recept se sastoji od 6 jednostavnih koraka, a količina je dovoljna za 16-20 okruglica.

SASTOJCI:

Za mesne okruglice:
500 g goveđeg mljevenog mesa
250 g svinjskog mljevenog mesa
1 sitno nasjeckani luk
1 čen bijelog luka (nasjeckani ili mljeveni)
100 g krušnih mrvica
1 jaje
5 kašika punomasnog mlijeka
sol, biber
Za umak:
nekoliko kapi ulja
40 g maslaca
40 g običnog brašna
150 ml povrtnog temeljca
150 ml goveđeg temeljca
150 ml slatkog vrhnja
2 kašičice sojinog umaka
1 kašičica Dijon senfa

https://www.instagram.com/p/B3Hci68nlIs/?utm_source=ig_embed

Postupak:

Dobro pomiješajte smjesu goveđeg i svinjskog mljevenog mesa da ne bude grudvica. Zatim dodajte sitno nasjeckani luk, bijeli luk, krušne mrvice i jaje te sve zajedno promiješajte. Dodajte mlijeko i dobro začinite solju i biberom.
Od smjese oblikujte male okruglice. Stavite na čisti tanjir, poklopite i držite u frižideru dva sata kako bi okruglice zadržale oblik tokom kuhanja.

U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i polako dodajte mesne okruglice.

Kad okruglice sa svih strana poprime smeđu boju, stavite ih u posudu za pečenje i prekrijte. Rernu zagrijte na 180 stepeni i pecite još 30 minuta.

Priprema umaka:

U tavi rastopite 40 g maslaca. Dodajte 40 g običnog brašna i nastavite kuhati, neprestano miješajući dvije minute. Dodajte povrtni i goveđi temeljac te nastavite miješati. Nakon toga ubacite slatko vrhnje, sojin umak i Dijon senf. Nek se umak malo zgusne na laganoj vatri, a nakon toga nastavite miješati.

Kad je sve gotovo, svoje mesne okruglice poslužite s pireom ili kuhanim krompirom.

Foto: Ikea Foto: Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.