Lonci i poklopci: Pita od paradajza i krompir s tikvom

by | 16 Oktobra, 2015

Lonci i poklopci kulinarski show koji se već dugi niz godina emituje u programu OBN TV prava je riznica sjajnih prijedloga za nedjeljni ručak. Tako će biti i ove ove nedjelje. Vjeko Kramer šarmantni urednik i voditelj kulinarskog showa Lonci i poklopci koji se emituje u programu OBN TV nedjeljom od 12 sati i u 499. izdanju pripremat će ukusna i zdrava jela. Vjeko emisiju započinje pripremom pite od paradajza i jaja, zatim će praviti salatu od kupusa, dosta drugačije od onoga što ste na prvu pomislili i krompir s tikvom. A za kraj će pripremiti grilani bakalar u crvenoj paprici.

lonci_poklopci_181015.mxf.Still001

PITA OD PARADAJZA I JAJA

750 g paradajza
2-3 luka
2-3 paprike
½ kg krompira
2-3 češnja bijelog luka
6 jaja
100g krušnih mrvica
100g sjemenki
peršunov list
so i biber
Vegeta
Olitalia ulje

Priprema: Paradajz operite i isijecite na tanke kolutove, pa ga ostavite u cjedilu da se ocijedi. Krompir ogulite, isijecite na ploške, skuhajte u slanoj vodi i ocijedite. Luk očistite i isijecite pola na
kockice, a pola na tanje ploške. Papriku isijecite na isti način ovisno o želji. Luk i papriku propržite na malo ulja dok ne omekšaju pa im onda dodajte paradajz i na laganoj vatri kuhajte uz povremeno miješanje tako da što više tekućine ispari, ali pazite da se paradajz ne raskuha, pa začinite usitnjenim bijelim lukom. Umutite jaja i začinite ih Vegetom, solju, biberom, usitnjenim peršunovim listom. Pomiješajte sataraš, kuhani krompir i umućena jaja sa polovinom krušnih mrvica i sjemenki. Tepsiju pouljite i pospite ¼ sjemenki i prezle, pa na to rasporedite povrće pomiješano s jajima i pospite ostakom prezle i sjemenki. Zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ᵒC oko pola sata.

lonci_poklopci_181015.mxf.Still019

lonci_poklopci_181015.mxf.Still004

SALATA OD KUPUSA

1 glavica kupusa
1 mrkva
1 krastavac
1 jabuka
so i biber
aceto balsamico
Olitalia maslinovo ulje

Priprema: Kupus naribajte na najtanje rezance, posolite i ostavite da malo omekša i pusti vodu, pa ocijedite. Mrkvu naribajte. Krastavac i jabuku isijecite na kockice. Sve sastojke promiješajte i začinite solju, biberom, achetom balsamicom i maslinovim uljem.

lonci_poklopci_181015.mxf.Still008

KROMPIR S TIKVOM

300g tikve
½ kg kuhanog krompira
2 dl vrhnja za kuhanje
40g parmezana
2-3 češnja bijelog luka
2-3 chilli papričice
100g sjemenki tikve
kadulja
so i biber
Vegeta
Olitalia maslinovo ulje

Priprema: Tikvu pecite u pećnici dok ne omekša. Ohladite onoliko koliko vam odgovara da ju lako možete oguliti i izgnječiti viljuškom. Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi pa ocijedite. U međuvremenu na najlakšoj vatri u malo maslinovog ulja sotirajte usitnjeni bijeli luk, chilli papričice i sitno nasjeckani list kadulje, pa dolijte vrhnje za kuhanje. Polovinu pečene tikve izmiksajte u pire, a drugu polovinu izgnječite viljuškom, pomiješajte sve sa začinjenim vrhnjem za kuhanje i ocijeđenim kuhanim krompirom. Prilikom posluživanja pospite slanim sjemenkama tikve i parmezanom.

lonci_poklopci_181015.mxf.Still011

GRILANI BAKALAR U CRVENOJ PAPRICI

600g bakalara
dimljena paprika
so i biber
Olitalia ulje

Priprema: Bakalar začinite dimljenom crvenom paprikom, solju i biberom, prelijte maslinovim uljem i ostavite da se marinira oko 2 sata. Grilajte ga na grill tavi na laganoj vatri po 3-4 minute s obje strane.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.