Lonci i poklopci: Super ideje za romantični ručak

by | 23 Septembra, 2015

Posljednja nedjelja u mjesecu rezervisana je za popularni kulinarski show Lonci i poklopci koji uređuje i vodi šarmantni Vjeko Kramer. Vjeko će ove nedjelje pripremati jela koja su zdrava, a sastojci za ista ne zahtijevaju veća finansijska sredstva, te su idealna za nedjeljni ili romantični ručak. Emisiju započinje pripremom savijače od krompira i gljiva, zatim riža sa trubicama, piletina u wooku i salata od patlidžana i gljiva.

lonci_poklopci_270915_2.mxf.Still023

SAVIJAČA OD KROMPIRA I GLJIVA

½ kg jufke
½ kg krompira
2 luka
½ šampinjona
1 vrhnje
2 jajeta
3 češnja bijelog luka
crne trubice
sol i biber
Vegeta
ulje

Priprema: Krompir skuhajte u slanoj vodi, ohladite pa ogulite i izdrobite viljuškom. Crveni luk očistite i
isijecite na ploške, te ispirjajte na malo ulja dok ne omekša. Zatim mu dodajte šampinjone isječene
na ploške nekoliko minuta dok ne puste vodu. Umutite jaja i vrhnje pa začinite solju i biberom, usitnjeniim crnim trubicama i usitnjenim bijelim lukom, pa umiješajte krompir i pirjane šampinjone na luku.
Jufku premažite uljem i na nju stavite još jednu jufku, premažite i nju i zatim stavite treću
jufku pa onda po njoj razmažite smjesu od krompira i šampinjona, te zarolajte savijaču.
Pecite u namašćenom plehu na 180 ᵒC oko pola sata.

lonci_poklopci_270915_2.mxf.Still026

RIŽA SA TRUBICAMA

1 šoljica riže
Podravka povrtni temeljac
1 kašika usitnjenih trubica
Olitalia ulje

Priprema: Na ulju kratko propržite rižu te je zalijte kipućim temeljcem. Dodajte usitnjene trubice i na
laganoj vatri kuhajte 15-ak minuta.

PILETINA U WOOKU

400 g pilećih prsa
1 luk
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 tikvica
1 mrkva
1/8 korijena celera
3 češnja bijelog luka
đumbir
indijski oraščići
maslinovo ulje
soja sos
sol i biber

Priprema: Pileća prsa nasjecite na tanke trake, posolite, pobiberite i marinirajte ih minimalno 2 sata u soja
sosu i maslinovom ulju. Korijen celera ogulite kao i mrkvu, te ih nasijecite na tanke štapiće, kao i očišćene paprike. Luk prepolovite pa isijecite na ¼ po dužini. Šampinjone isijecite na ¼ . Tikvicu presjecite na pola po dužini pa na ploške. Wok zagrijte i na ulju propržite prvo usitnjeni đumbir i bijeli luk, pa dodajte pileća prsa i gljive, kada je piletina gotova odvojite je sa strane. Gljive će lagano puštati svoj sok i dodatno aromatizirati meso. Na vrućem woku propržite zatim celer i mrkvu, tikvicu, paprike i luk, te indijske oraščiće. Na kraju dodajte i prženu puretinu. Začinite sve soja sosom, solju i biberom, pa poslužite uz rižu ili nudle.

lonci_poklopci_270915_2.mxf.Still019

SALATA OD PATLIDŽANA I GLJIVA

2 patlidžana
250 g šampinjona
100g oraha
100g travničkog sira
2 paradajza
1 ljubičasti luk
10-ak češnjeva bijelog luka
ulje
bučino ulje
aceto balsamico
Peršun
sol i biber

Priprema: Patlidžane isijecite na kockice, pa propržite na malo ulja dok ne porumene, zatim dobro ohladite. U
odvojenoj tavi to isto uradite sa šampinjonima isječenim na ¼. Paradajz i luk očistite pa isijecite na kockice, pomiješajte sa ohlađenim prženim patlidžanima i gljivama, te krupnije usitnjenim orasima i na kockice isječenim travničkim sirom. Sve sastojke pomiješajte i prelijte dresingom koji ste napravili od mješavine bučinog ulja, aceta balsamica, usitnjenog bijelog luka i peršunovog lista.

Emisija je na programu OBN televizije 27.09. u 12 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.