Aromatične lepinjice sa sirom

by | 21 Juna, 2017

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:

Tijesto
500 g brašna
20 g kvasca
1 kašičica šećera
200 ml jogurta
100 ml ulja
so
Nadjev
200 g starijeg sira
Preliv
125 g rastopljenog putera
3 čena sjeckanog bijelog luka
3 kašike sjeckanog peršuna

Priprema:

1. U blago ugrijan jogurt dodati kvasac i šećer, promiješati i ostaviti da zapeni.
2. Brašno i malo soli promiješati, dodati kvasac i ulje, pa umijesiti tijesto pogodno za rad. Tijesto prekriti i ostaviti na toplom mjestu da se duplira.
3. Zatim, tijesto premesiti i podijeliti na 12 dijelova. U sredinu tijesta dodati po kašičicu izmrvljenog sira i formirati jufkicu. Postupak ponavljati sa preostalim tijestom.
4. Jufkice položiti u pleh obložen papirom za pečenje, prekriti i ostaviti na toplom petnaestak minuta.
5. Zatim, jufke pritisnuti dlanom kako bi se rastanjile, premazati polovinom pripremljenog preliva i peći u ugrijanoj rerni na 200ºC dvadesetak minuta.
6. Pečene lepinjice izvaditi iz pećnice i premazati ostatkom preliva pa vratiti u pećnicu na još desetak minuta.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.