Bavarske pletenice

by | 15 Aprila, 2013

Sastojci:

  • 900 g mekog brašna tipa 400
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 1 kašikica šećera
  • 2 dl ulja
  • 5 dl mlake vode
  • 1 kašika soli
  • 3 kašike sode bikarbone
  • susam, mak

Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti 2 dl mlake vode, kašikicu brašna, šećer i svjež kvasac. Dobro izmiješati da ne bude grudvica i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac i ulje te dobro izmiješati. Zatim postepeno dodavati mješavinu preostalog brašna i soli pa mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.
3. Od nadošlog tijesta prema uputstvu sa slike oblikovati pletenice. Pletenice ostaviti na kratko da nadođu.
4. U većoj šerpi sjediniti vodu sa sodom bikarbonom i kuhati dok ne proključa. Zatim u nju spuštati nadošle pletenice (dvije po dvije) i kuhati ih 30 sekundi sa jedne i 30 sekundi sa druge strane. Vaditi ih rešetkastom kašikom i spuštati na pleh koji je prethodno obložen papirom za pečenje.
5. Pletenice posuti susamom ili makom i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.