Categories Predjelo

Bogata povrtna ljetna čorba

Sastojci:

1 glavica crvenog luka
1 mlada tikvica
1 keleraba
1 mrkva
70 g celera
1,5 dl vrhnja za kuhanje
2 kašike gustina
1/2 limuna
1 žumance
ulje
mješavina začina

Priprema:

Crveni luk, mladu tikvicu, kelerabu, celer i mrkvu oguliti i isjeći na kockice. Na malo ulja propržiti luk, a zatim dodati celer i mrkvu, te kratko propržiti. Nastaviti s dinstanjem uz povremeno dolijevanje vode dok povrće napola ne omekša.

Sipati 1,2 l vode i kuhati dok ne proključa. Dodati kelerabu i tikvice, pa nastaviti s dinstanjem dok sve povrće ne omekša.

Posebno umutiti gustin s malo vode, sipati u čorbu, dodati začine po ukusu i nastaviti s kuhanjem dok se ne zgusne.

U gotovu čorbu dodati umućeno vrhnje za kuhanje i žumance.

ljepotaizdravlje.ba

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *