Brza i lagana supa od brokule

by | 19 Decembra, 2019

Sastojci:

Za juhu:
350 grama svježe brokule
700 ml krem pilećeg temeljca
240 ml mlijeka (ili više po ukusu)
250 grama nasjeckanog cheddar sira

Priprema:

U loncu skuhajte brokulu i procijedite ju. U isti lonac dodajte prva tri sastojka – kuhanu brokulu, krem pileći temeljac i mlijeko. Lagano zagrijte te kada postane toplo dodajte sir i promiješajte. Kuhajte sve dok se sir ne otopi i smjesa ne bude vruća. Dodajte još mlijeka ako želite rjeđu konzistenciju.

Sastojci za krem pileći temeljac:
600 ml pilećeg temeljca
350 ml mlijeka
100 g brašna
sol, biber i bijeli luk u granulama po želji

Priprema:

Pomiješajte pileći temeljac i 125 ml mlijeka u loncu za kuhanje. Stavite na vatru i pričekajte da proključa. U međuvremenu, u maloj zdjeli umutite brašno i začine s preostalim mlijekom dok ne nastane glatka, gusta smjesa. Kada pileći temeljac proključa, ulijte smjesu s brašnom i mlijekom, smanjite na laganu vatru i miješajte cijelo vrijeme dok opet ne proključa. Nastavi miješajte sve dok smjesa ne postane glatka i gusta, otprilike 5-10 minuta. Smjesa će se još malo zgusnuti za vrijeme hlađenja.

Izvor: gastro.24sata.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.