Cvjetna pogača

by | 11 Marta, 2013

Sastojci:

Za tijesto:

  • 600 g brašna
  • 1 dl mlijeka
  • 1,5 dl jogurta
  • 1/2 kvasca
  • 1 kašikica šećera
  • 125 g margarina
  • 1 jaje
  • malo soli
  • susam
  • 1 kašika ulja

Za fil:

  • 150 g praške šunke
  • 100 g kačkavalja
  • 2 kašike kečapa
  • 70 g švapskog sira
  • origano

Priprema:

Tijesto:

1. Sjediniti mlako mlijeko, šećer, kašikicu brašna i izmrvljeni kvasac. Dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, malo soli, omekšao margarin i jogurt te promiješati. Postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od posude. Umješeno tijesto prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.

Fil:

Sjediniti sjeckanu prašku šunku, rendani kačkavalj, švapski sir, kečap i origano pa dobro izmiješati.

Finalni postupak:

1. Nadošlo tijesto istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 0,5 cm. Zatim po njemu okruglom modlom prečnika 8 cm izvaditi pogačice.
2. Pogačice unakrsno zasjeći na četiri mjesta. Na sredinu staviti kašikicu pripremljenog fila, a zatim dvije paralelne strane presaviti a njihove krajeve slijepiti prema uputstvu sa slike. Na isti način presaviti i preostale dvije strane tijesta tako da se dobije izgled cvijeta.
3. Okruglu tepsiju nauljiti i posuti brašnom, a zatim u nju poslagati punjene cvijetove. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.