Empanade s junetinom

by | 26 Jula, 2018

Potrebno je:

Tijesto:
2 šolje brašna (šolja od 250 ml)
180 g maslaca sobne temperature
220 ml vode sobne temperature
2 jajeta
1 kašičica soli
1 kašika octa
Punjenje:
500 g mljevene junetine
1 kašika ulja
1 crveni luk
Začini po kašičicu svakog: sol, biber, mljeveni kumin, chili, crvena paprika slatka, mažuran suhi, piment mljeveni, kajenski biber.
Za premazivanje:
1 razmućeno jaje
Dodatno – umak od jogurta i vlasca
1 čašica jogurta
½ kaščice kumina
3 kašike nasjeckanog vlasca

Priprema:

U posudu stavite brašno i dodajte maslac. Umijesite mrvičasto tijesto. Dodajte jaja, so, ocat i vodu i umijesite tijesto.  Prebacite tijesto na radnu površinu i mijesite 10-15 minuta dok se fino ne razvije gluten. Umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na jedan sat.

U posudicu dodajte po kašičicu svakog začina – so, biber, mljeveni kumin, chili, slatka paprika, kajenski biber, mažuran suhi i mljeveni piment. Mješavinu začina pospite po mljevenom mesu i sve dobro promiješajte. Crveni luk nasjeckajte  na sitno. U dublju tavu dodajte 1 kašiku ulja. Kada je ulje zagrijano dodajte luk i kratko ga popržite.  Dodajte mljeveno meso i pržite 10-ak minuta, dok se u potpunosti termički ne obradi.

Meso prebacite u posudu za štapni mikser i usitnite štapnim mikserom u paštetu. Biće vam lakše zatvoriti empanade ako je smjesa što sličnija pašteti. Paštetu ostavite da se ohladi.

Tijesto razvaljajte što tanje možete. Tijesto je malo teže za rastanjiti ali ako bude deblje, biće u redu. Okruglim rezačem za kekse ili čašom režite tijesto. Veličinu odredite sami. Na sredinu svake empanade stavite kašičicu paštete. Empanade zatvorite u oblik polumjeseca i krajeve dobro utisnite viljuškom kako se ne bi otvorile kod pečenja.

Empanade slažite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje Prije pečenja premažite empanade razmućenim jajetom. Pecite ih u prethodno ugrijanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta, dok ne postanu zlatne boje. Poslužite uz umak od jogurta. Jogurtu dodajte vlasac i kumin, dobro promiješajte.

Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Thinkstock

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.