Glazirana šunka na azijski način by 24Kitchen

by | 15 Februara, 2013

Sastojci:

  • 2,5 kg svinjetine
  • 2 lovorova lista
  • 1 cvijet anisa
  • 10 zrna bibera
  • 3 karanflilća
  • 1 kašikica narandanog đumbira

Za glazuru:

  • 2 čena bijelog luka
  • prstohvat soli
  • 1/2 kore narandže
  • 1 crvena ljuta paprika
  • 220 ml tečnog meda
  • 100 ml soja sosa
  • 0,5l soka od narandže
  • 240 g smeđeg šećera
  • 1 kašikica kineskog začina

Način pripreme:

1. Potopite parče mesa u šerpu sa vodom i ostavite da odstoji cijelu noć. Ujutro zamijenite vodu i stavite meso da sa kuha dva sata. U šerpu spustite 2 lovorova lista, anis, zrna bibera, karanfilić. lzrendajte đumbir sa sve korom.
2. Za glazuru oljuštite i nožem na dasci izgnječite bijeli luk. Posolite i sitno zgnječite. Isjecite sitno i ljutu papriku, narendajte koru narandže. Stavite ih u šerpu, dodajte med, kineski začin, soja sos, sok od pola narandže i smeđi šećer. Miješajte na slaboj vatri sve dok se šećer ne rastopi.
3. Izvadite meso iz šerpe i prosušite ga dobro kuhinjskim ubrusom. Odstranite gornji sloj kože sa mesa. Napravite dijagonalne proreze na mesu, prvo u jednom pravcu, a poslije i u drugom. Napravićete male rombove. U svaki romb zabodite po jodan karanfilić.
4. Zagrejte rernu na 220 stapeni. Stavite meso u pleh i preko kašikom zalijte meso.
5. Šunku sjecite na tanke kriške i služite garnirano po želji.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.