Categories Predjelo

Jelo na kašiku: Čorba od pečenog paradajza

Sastojci:

4 zrela paradajza
2 crvene roge paprike
1,5 dl supe od povrća
40 ml maslinovog ulja
1 kašika sjeckanog povrća
biber
so

Priprema:

Paradajz dobro oprati i presjeći napola, papriku uzdužno presjeći i čistiti od sjemena i peteljke.

Očišćeno povrće preliti maslinovim uljem, začiniti po ukusu i promiješati, a zatim preručiti u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje. Peći u rerni zagrijanoj na 200°C dok povrće ne svene i omekša.

Nakon toga, pečeno povrće s malo supe izmiksati u blenderu. Preručiti u odgovarajuću posudu i ispasirati da bi se odstranila opna povrća. Dobijenu kašu sipati u šerpu, naliti supom, posuti sjeckanim peršunom i začiniti po ukusu, pa kuhati na umjerenoj temperaturi dok ne proključa.

Gotovu čorbu, po želji, poslužiti uz tostirani hljeb.

Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *