Kolač sa slaninom i mladim lukom

by | 23 Augusta, 2013

Kolac-sa-slaninom-i-lukom

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 100 g putera
  • 100 g švapskog sira
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 veze mladog luka
  • 150 g dimljene slanine
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike prezli
  • 4 jajeta
  • 2,5 dl pavlake
  • 100 g kačkavalja
  • so, biber

Priprema:

1. Sipati u odgovarajuću posudu brašno, puter, švapski sir, prašak za pecivo i malo soli te ručno umijesiti tijesto. Pripremljeno tijesto uviti u foliju i ostaviti da odstoji u frižideru 30 minuta.
2. Luk isjeći na kolutove, slaninu na rezance, kačkavalj izrendati na krupno rende a bjelanca odvojiti od žumanjaka.
3. Na malo ulja propržiti slaninu, dodati mladi luk, te dinstati oko 5 minuta, ocijediti od masnoće i ostaviti da se prohladi.
4. Žumanjke umutiti s pavlakom i švapskim sirom pa dodati kačkavalj i ohlađenu, prodinstanu slaninu sa lukom. Bjelanca posebno umutiti u čvrst snijeg pa polako sjediniti s prethodno pripremljenom masom, promiješati te začiniti po ukusu.
5. Tijesto izvaditi iz frižidera, pa oklagijom istanjiti na debljinu od 3 mm. Okruglu tepsiju nauljiti, posuti brašnom a dno i stranice prekriti istanjenim tijestom. Tijesto na dnu izbosti viljuškom, pa odstraniti tijesto koje prelazi stranice tepsije.
6. Tijesto u tepsiji posuti prezlom, pa sipati pripremljenu masu. Kolač peći u rerni na 180 °C 40 minuta, dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.