Categories Predjelo

Koloritno i ukusno: Rolat od špinata sa lososom

Sastojci:
Tijesto
½ kg špinata
4 jajeta
so, biber
ulje
Fil
250 g sitnog sira
2 kašike pavlake
so, biber
130 g dimljenog lososa

Priprema:
Tijesto
1. Očistiti, oprati i isjeckati špinat. Propržiti na malo ulja dok ne svene pa skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
2. Bjelanca odvojiti od žumanaca, pa bjelanca umutiti u čvrst snijeg.
3. Žumanca kratko razmutiti, dodati prohlađen špinat, začiniti i sve dobro promiješati.
4. Na kraju postepeno dodavati bjelanca i lagano miješati da se smjesa fino sjedini.
5. U pleh obložen papirom za pečenje izliti smjesu i poravnati da se dobije pravougaoni oblik.
6. Peći u ugrijanoj rerni na 180ºC oko 15 minuta.
7. Izvaditi iz rerne, ostaviti da se malo prohladi pa izvaditi rolat zajedno sa papirom za pečenje. Zatim, papir ukloniti a tijesto ostaviti da se ohladi.
Fil
1. Sir usitniti što je bolje moguće i dodati pavlaku pa pomiješati da se dobije masa pogodna za razmazivanje. Začiniti po ukusu.
Finalni postupak
1. Na list folije staviti ohlađeno tijesto obrnutom stranom u odnosu na to kako se peklo i premazati pripremljenim filom (ostaviti 2 cm pri kraju šire stranice bez fila kako bi se kasnije rolat dobro urolao).
2. Preko sira poredati trake lososa i umotati rolat širom stranom od sebe. Dobro učvrstiti folijom i oblikovati što bolje, pa ostaviti u frižideru preko noći.
3. Prije serviranja, rolat isjeći na komade željene veličine i poslužiti.

Foto: Thinkstock Izvor: posaljirecept.com

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *