Krem supa od batata i bundeve s kurkumom

by | 6 Oktobra, 2018

Sastojci:

400 g butternut bundeve (1 manja bundeva)
300 g batata (1 veći batat)
1 luk
2 čena bijelog luka
3 kašike oštrog brašna
2 kašike kiselog vrhnja
1 kašičica kurkume
sol, biber
1,5 l vode

Priprema:

Batat i bundevu očistiti i isjeći na kockice.

Na malo maslinovog ulja pržiti luk i bijeli luk dok se luk ne zastakli. Dodati tada brašno, promiješati i zaliti vodom uz miješanje pjenjačom. Dodati odmah bundevu i batat, posoliti i pobiberiti po ukusu, pa kuhati uz povremeno miješanje dok povrće ne omekša.

Štapnim mikserom proći kroz supu nekoliko minuta dok se povrće poptuno ne usitni. Dodati kurkumu i vrhnje, probati i eventualno popraviti okus. Ako vam se juha u ovom trenu učini pregusta, slobodno dodajte vode koliko treba da postignete konzistenciju kakvu želite. Kratko još prokuhajte i poslužite uz krutone začinjene bijelim lukom i začinskim biljem.

Izvor: recipeci.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.