Kroasani sa kikirikijem

by | 27 Oktobra, 2016
Foto: recipeci.com

Foto: recipeci.com

Sastojci:
600 g glatkog brašna
1 kockica svježeg kvasca (40g)
150 ml toplog mlijeka
180 g jogurta (jedna čašica)
1 jaje
100 ml ulja
1/2 praška za pecivo
2,5  kašike šećera, 1 kašičica soli
Za premaz:
100 g maslaca
200 g slanog kikirikija

Priprema:
– Kikiriki sitno samljeti. Maslac otopiti tako da se može mazati.
– U 150 ml toplog mlijeka otopiti kockicu kvasca sa 1 kašikom šećera. Promiješati i pustiti da lagano nadođe.
– U većoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo, 1,5 kašiku
šećera i so te uz naizmjenično dodavanje mlijeka sa kvascem, jogurta i ulja umijesiti mekše dizano tijesto. Za početak radite ovo mikserom sa spiralama, a kasnije kada tijesto postane dovoljno kompaktno, prebacite na radnu površinu i mijesite rukama dok ne postane sasvim glatko. U toku miješenja slobodno posipajte radnu površinu brašnom ili uljem.
– Dobijeno tijesto odmah podijeliti u 6 kuglica. Svaku kuglicu razvaljati na veličinu cca 15-18 cm. Slagati sloj po sloj, jedan krug na drugi, a između svakoga nanijeti tanki sloj maslaca, a preko njega rukom posipajte deblji sloj mljevenog kikirikija. Zadnji sloj tijesta se ne premazuje!
– Tako dobijeno i naslagano tijesto malo oblikujte rukama da dobijete koncentričan krug, površinu ispod tijesta dobro posipajte brašnom, a zatim ga razvaljajte krug debljine 3-4 mm. Za ovo vam treba dosta prostora, jer će krug biti velik gotovo kao površina stola. Zatim izrezujte velike uske, a duge trouglove. Urolajte jedan po jedan od šire strane prema užoj i slažite u lim na papir za pečenje u malim razmacima jer će se kroasani dignuti i gotovo udvostručiti obim.
– Kroasane takođe možete i da punite filom po želji (šunka, sir, kobasice, pekmez, nutella, čokolada…)
– Kroasane pokriti čistim kuhinjskim ubrusom i pustiti da počivaju najmanje 40 minuta na sobnoj temperaturi.
– Kroasane nakon stajanja premazati umućenim jajetom, posipati sjemenkama prženog susama i peći u rerni na 170ºC 25-30 minuta.

IZVOR: RECIPECI.COM

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.