Categories Predjelo

Nevjerovatno ukusan: Koh od graška

Foto: Dobra hrana

Sastojci:

500 g graška
100 g putera
3 kašike brašna
100 g praške šunke
3 dl mlijeka
4 jajeta
1 glavica crvenog luka
2 kašike prezle
kopar
mješavina začina
so, biber

Priprema:

1. Grašak skuhati u slanoj vodi, a potom ga ocijediti.
2. Prašku šunku i crveni luk isjeći na kockice.
3. U teflonskoj tavi otopiti 20 g putera, dodati crveni luk i kratko propržiti. Zatim dodati prašku šunku, grašak, kopar, začine po ukusu i kratko propržiti. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
4. Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg.
5. Posebno u manjoj posudi otopiti 70 g putera, dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno doliti mlijeko i miješati sve dok se ne zgusne.
6. Pripremljen bešamel ostaviti da se ohladi, a potom dodati žumanca, smjesu od graška i promiješati. Na kraju dodati snijeg od bijelanaca i polako promiješati kuhačom.
7. Kalup za kuglof premazati ostatkom putera i posuti prezlama. Sipati pripremljenu smjesu i poravnati. Kuglof peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *