Pita od poriluka i krompira

by | 24 Januara, 2020

Sastojci:

1 pakovanje tankih kora za pite
6 komada poriluka
4 krompira
1 luk
100 ml bijelog vina
250 ml povrtnog ili goveđeg bujona
sol, biber

Priprema:

Poriluk oprati i narezati na kolutiće. Pržiti ga na malo ulja i na jednom sjeckanom luku dok ne pusti tekućinu i ne omekani. Tada dodati sol i biber, vegetu po želji ako je koristite, doliti vino pa dinstati uz povremeno miješanje 15-tak minuta.

Za to vrijeme oguliti krumpir i naribati ga na krupniji ribež. Dodati ga potom omekšalom poriluku, promiješati, dodati još bibera ili soli po ukusu, pa uz miješanje kratko popržiti.

Tako dobijenim filom puniti po dvije tanke kore, motati ih u rolade i odlagati jednu do druge u lim za pečenje.

Premazati pitu uljem pa peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 20 minuta. Tada pitu izvaditi i preliti je kipućim bujonom pa vratiti u rernu na još 15-tak minuta da se ispeče do kraja. Pita od poriluka i krompira je gotova kada upije sav bujon i kada se odozgo lijepo zapeče.

Poslužite pitu uz hladni jogurt ili kiselo vrhnje.

Izvor: recipeci.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.