Pita od špinata i sira

by | 20 Aprila, 2013

Sastojci:

  • 1 lisnato tijesto
  • 300 g špinata
  • 2 struka mladog luka
  • 5 jaja
  • 40 g parmezana
  • 250 g švapskog sira
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • mješavina začina, so

Priprema:

Fil od špinata:

1. Špinat obariti u slanoj vodi pa ga ocijediti od suvišne tečnosti i sitno isjeckati.
2. Mladi luk isjeći na kolutove i propržiti na maslinovom ulju. Dodati špinat, začine po ukusu i kratko propržiti.
3. Zatim skloniti sa ringle, dodati 2 jajeta, 20 g parmezana, začine po ukusu i promiješati.

Fil od sira:

1. Sjediniti švapski sir, 20 g parmezana, 2 jajeta i začine po ukusu te promiješati.

Finalni postupak:

1. Lisnato tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 5 mm.
2. Odgovarajući okrugao kalup nauljiti pa dno i stranice obložiti lisnatim tijestom. Posebno od preostalog tijesta isjeći trake debljine 1 cm.
3. Preko lisnatog tijesta sipati fil od sira i poravnati. Zatim ravnomjerno nanijeti fil od špinata.
4. Trake lisnatog tijesta unakrsno rasporediti preko fila i krajeve sljepiti za ivice pite kako bi se dobio izgled mreže.
5. Pripremljenu pitu premazati umućenim jajetom i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.