Pogačice s kikirikijem

by | 9 Jula, 2018

Potrebno je
1.050 + 50 g *za razvijanje kora brašna (tip 400 meko)
2 kašike suhoh kvasca
500 ml mlakog mlijeka
3 kašike kisele pavlake
3 kašike jogurta
1 kesica praška za pecivo
1 kašika soli
1 kašika šećera
1 žumance
150 ml ulja
200 g putera
1 bjelance
2 kašike susama

Priprema: 

U veću činiju staviti polovinu brašna. Napraviti udubljenje, pa u udubljenje staviti suhi kvasac, šećer, so, prašak za pecivo, kvasac, jogurt, žumance, kiselo vrhnje i ulje. Sve zamijesiti s mlakim mlijekom, uz postepeno dodavanje preostalog brašna. Umijesiti fino glatko tijesto. Tijesto ostaviti 45 minuta da nadođe.

Nadošlo tijesto premijesiti i podijeliti na 8 jednakih loptica. Loptice ostaviti na pobrašnavljenu radnu površinu, 15 minuta da nadođu. Staviti malo brašna na radnu površinu, pa razviti prvu lopticu u pravaugaoni oblik. Razvijenu jufku premazati omekšalim puterom i posuti je sa krupnije mljevenim kikirikijem. Zatim razviti drugu lopticu, pa je staviti na prvu, premazati je otopljenim puterom i posuti kikirikijem. Tako uraditi sa preostalih pet loptica. Posljednja osma razvijena loptica se ne premazuje puterom i kikirikijem.

Tako pripremljene i naslagane jufke blago pritisnuti oklagijom i lijepo oblikovati prevaugaonik. Premazati neumućenim bjelancetom, posuti susamom, pa isjeći na veće ili manje kocke po želji. Složiti na tepsiju koja je obložena pek-papirom.

Pijeći u zagrijanoj rerni 25 minuta na 200 stepeni.

Izvor: superrecepti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.