Pogačice sa bijelim lukom

by | 27 Juna, 2018

Ukoliko volite da mijesite kiflice ili neka druga peciva, idealna za doručak, uz šolju jogurta, ovo je pravi recept za vas. Drugačiji ukus i tijesto koje je vazdušasto i meko, učiniće ove pogačice vašim omiljenim doručkom već na prvi zalogaj!

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 2 jaja
  • 1/2 l mlijeka
  • 1 dl vode
  • 1,5 dl ulja
  • Kocka kvasca
  • Kašičica šećera
  • Kašičica soli
  • 1 jaje za premazivanje
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 3 čehna bijelog luka
  • Origano po želji

Priprema:

U malo mlijeka i šećera dodajte kvasac i ostavite nekoliko minuta da nadođe. U međuvremenu umutite jaja. Dodajte mlijeko, vodu, šećer, so i ulje. Dodajte kvasac i lagano promiješajte. Postepeno dodajte brašno i rukama zamijesite tijesto. Kad prestane da se lijepi za ruke, tijesto je gotovo. Tijesto ostavite u posudi i premažite ga s malo ulja ili vode kako se ne bi osušilo na vrhu. Prekrijte tijesto i posudu vlažnom krpom i ostavite ga dva sata da nadođe. Kada tijesto nadođe, formirajte od njega 12 loptica. Poredajte ih u pleh obložen pek papirom i ostavite ih da odstoje još 30 minuta. Premažite loptice jednim umućenim jajetom i pecite ih na 180 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju. Kada su pogačice ispečene premažite ih marinadom od maslinovog ulja, sitno sjeckanog bijelog luka i origana. Ostavite pogačice da upiju marinadu, a onda uživajte u ukusnom pecivu.

Prijatno!

 

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Thinkstock

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.