Sve tajne klasične i kremaste coleslaw salate

by | 11 Juna, 2020

Sastojci:

1 manja glava crvenog ili zelenog kupusa
2 do 3 velike mrkve
luk, celer po želji
1 kašika soli (neobavezno)
preliv po želji

Preliv s majonezom:
230 g majoneze
60 ml bijelog vina ili sirćeta
1 kašika šećera
1/2 kašičice soli

Preliv s mlaćenicom:
120 g mlaćenice
110 g majoneze
60 ml bijelog vina ili sirćeta
1 kašika šećera
1/2 kašičice soli

Preliv s kiselim vrhnjem:
120 g kiselog vrhnja
110 g majoneze
60 ml bijelog vina ili sirćeta
1 kašika šećera
1/2 kašičice soli

Priprema:

Nasjeckajte kupus – prepolovite kupus, ogulite i odbacite nekoliko tankih vanjskih slojeva. Svaku polovinu narežite na četvrtine, a zatim izrežite korijen u sredini. Svaku četvrtinu narežite poprečno na tanke komade ili naribajte. Prebacite ga u veliku zdjelu. Po želji posolite kupus kako bi omekšao, ali ga kasnije isperite.

Nasjeckajte mrkvu: mrkvu ogulite, a zatim je narežite ili naribaj na vrlo trakice. Dodajte je u zdjelu s kupusom i dobro promiješajte. Nasjeckaj dodatno povrće po želji.

Napravite preliv: sve sastojke za preliv stavi u malu zdjelu i umutite da se sjedine. Probajte i po potrebi začinite s više soli, šećera ili sirćeta. Umakom prelijte naribano povrće, dobro promiješajte i stavite u frižider na najmanje sat vremena prije posluživanja, a najbolje bi bilo da odstoji preko noći.

Kako bi bila kremasta, prije posluživanja preko salate dodajte još malo umaka.

Izvor: gastro.24sata.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.