Supa od bijelog luka

by | 10 Februara, 2020

Sastojci: 

26 čena bijelog luka (neoljušteno)
26 čena bijelog luka (oljušteno)
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike organskog maslaca
1/2 kašičice kajenskog bibera u prahu
1/2 šolje svježeg đumbira
2 i 1/4 šolje nasječenog luka
1 i 1/2 kašičice svježe nasjeckane majčine dušice
1/2 šolje kokosovog mlijeka
3 i 1/2 šolje organskog povrtnog temeljca
4 kriške limuna
morska so
biber

Priprema: 

Dok sve pripremate, upalite rernu da se zagrije na 170 stepeni. Potom posložite 26 neoljuštena čena bijelog luka u stakleni sud za pečenje. Dodajte dvije kašike maslinovog ulja i posolite. Prekrijte to folijom pa pecite dok bijeli luk ne poprimi zlatno smeđu boju i bude mekan – oko 45 minuta. Nakon toga ga ostavite da se malo ohladi pa svaki stisnite vrhovima prstiju da svi izađu iz ljuske.

U loncu otopite maslac, na srednje jakoj temperaturi, pa dodajte luk, majčinu dušicu, đumbir i kajenski biber te dinstajte oko šest minuta dok luk ne postane proziran.

U to ubacite pečeni bijeli luk i 26 čenova sirovog bijelog luka. Dinstajte još oko tri minute. Potom dodajte povrtni temeljac, stavite poklopac i dinstajte dok bijeli luk ne bude mekan, oko 20 minuta.

Zatim sve izmiksajte u blenderu dok smjesa ne bude glatka pa istresite u lonac. Dodajte kokosovo mlijeko, još malo posolite i dodajte biber te kratko prokuhajte. Prije jela dodajte sok od limuna u tanjir (po tanjuru ide otprilike sok od četvrtine limuna), piše healthadore.com

Izvor: 24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.