Categories Predjelo

Tikvice punjene mrkvom i paradajzom

Sastojci
1 kg tikvica
500 g mrkve
2 paradajza
4 kašike maslaca
2 kašike brašna
2 dl kisele pavlake
1 kašika sitno sjeckanog kopra
1 kašičica suhog začina
so (po ukusu)

Priprema

Oprane tikvice oljuštite i izvadite im sredinu. Očišćenu mrkvu izrendajte, dodajte sitno sjeckanu sredinu od tikvica, oljušten i isečen paradajz, suhi začin i sjeckani kopar. Ovim filom napunite izdubljene tikvice.

Vatrostalni sud premažite maslacem, poredajte tikvice, prelijte tankom zaprškom i nalijte toplom vodom ili još bolje supom. Kuhajte na umjerenoj temparaturi oko 40 minuta da tikvice omekšaju, a voda ispari. Prije služenja pruhelite kiselom pavlakom.

Izvor: recepti.zena.blic.rs Foto: Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *