Torta od tikvica

by | 18 Marta, 2013

Sastojci:

  • 4 tikvice srednje veličine
  • 250 g kratkih makarona
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena češnjaka
  • 400 g mljevene junetine
  • 250 g pelata paradajza
  • 150 g kačkavalja
  • 20 g parmezana
  • 1 jaje
  • 1 kašika sjeckanog peršuna
  • 0,5 dl ulja
  • mješavina začina
  • biber

Priprema:

1. Tikvice oprati, odsjeći im vrhove, a zatim pomoću noža za guljenje uzdužno isjeći na tanke listove. Potom ih posoliti i ostaviti 5 minuta da puste sok.
2. Crni luk isjeći na kockice, a pelat paradajza izgnječiti. Kačkavalj izrendati na krupno rende, a češnjak što sitnije isjeckati.
3. Na malo ulja propržiti crni luk i češnjak, dodati mljeveno meso i pržiti ga dok ne promeni boju. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
4. Kada je meso napola gotovo, dodati pelat paradajza, peršun i začine po ukusu. Dinstati na umjerenoj temperaturi dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
5. Makarone obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi ulja pa ih ocijediti od suvišne tečnosti.
6. U ohlađeni fil od mesa dodati makarone, kačkavalj, jaje i parmezan te polako promiješati varjačom.
7. Okrugao kalup za tortu nauljiti pa dno i bočne stranice obložiti listovima tikvica.
8. Preko tikvica nanijeti pripremljeni fil i poravnati. Krajeve tikvica saviti ka unutra.
9. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC 30 min. Pečenu tortu ostaviti da se ohladi, a potom je izvrnuti naopačke.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.