Categories Predjelo

Zeleni humus (sa špinatom)

Sastojci:

400 g leblebija iz konzerve
225 g špinata
50 ml limunovog soka
50 ml vode
3 čena bijelog luka
1½ kašika tahinija
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
svježa menta

Priprema:

Leblebije iz konzerve ocijediti, ispati pod mlazom vode i ostaviti da se fino ocijede. Špinat oprati, ocediti i iscjepkati. Bijeli luk očistiti i usitniti. Sve sastojke staviti u blender i miksati dok se ne dobije gusta i glatka smjesa.

Smjesu sipati u teglicu ili drugu posudu sa zatvaračem i ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.

Poslužiti uz domaći hljeb, integralne pločice ili štapiće od povrća i dekorisati listovima svježe mente.

Savjet plus: Za svilenkastiju i rjeđu strukturu, u humus dodati vodu po potrebi.

ljepotaizdravlje.ba 

Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *