Šareni cous-cous

by | 14 Oktobra, 2019

Sastojci (za 4 osobe):

130 g cous-cousa
270 ml kipuće vode
morska so
100 g mladog graška
100 g mrkve narezane na krugove
100 g kukuruza šećerca
150 g brokule narezane na cvjetiće
3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
100 svježih shiitake gljiva (bez stabljika, klobuci tanko narezani)
1 kašika tamarija
2 kašike limunovog soka
1 kašika narezanog svježeg peršuna
1 kašika narezanog svježeg bosiljka

Priprema: 

Cous-cous stavite u posudu, pa ga prelijte kipućom vodom i dodajte prstohvat morske soli. Poklopite i ostavite da stoji najmanje 20 minuta.

U kipućoj vodi, kojoj ste dodali prstohvat soli, skuhajte grašak, izvadite ga i odmah stavite u hladnu vodu da zadrži svijetlozelenu boju.

Nakon toga, u kipućoj posoljenoj vodi skuhajte narezanu mrkvu i brokulu.

U tavi zagrijte 1 kašiku maslinovog ulja, dodajte gljive i dinstajte ih nekoliko minuta. Dodajte tamari i sve zajedno još kratko prodinstajte.

Gljivama dodajte cous-cous, kuhano povrće, ocijeđeni kukuruz šećerac, 2 kašike maslinovog ulja te sve poprskajte limunovim sokom i pospite nasjeckanim začinskim biljem.

Poslužite kao lagani ručak ili, u obliku konkretnijeg obroka, uz tempeh i zelenu salatu.

Savjet plus: U pripremi ovog jela možete koristiti i drugo povrće. Isprobajte prasu, karfiol i crvenu papriku ili luk, tikvice i bundevu. Povrće možete i ispeći: pomiješajte ga s maslinovim uljem i malo balzamičnog sirćeta, pa ga stavite na gornju rešetku rerne prethodno zagrijane na 220°C. Pecite 40 minuta ili sve dok povrće ne omekša.

Coolinarika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.