Slane buhtle s bijelim lukom i paradajzom

by | 25 Novembra, 2018

Sastojci:
Tijesto:
400 g glatkog brašna
3 kašike maslinovog ulja
2 kašičice kvasca
1 kašičica soli
275 ml mlake vode
Fil:
2 kašike maslinovog ulja
5 čenova bijelog luka
400 g pelata
¼ kašičice soli
¼ kašičice bibera
¼ kašičice origana
¼ kašičice bosiljka
+ 3 žlice maslaca

Priprema:

Umijesite glatko tijesto od brašna, ulja, kvasca, soli i mlake vode. Premjestite ga u nauljenu posudu, pokrijte krpom i pustite da se diže najmanje sat vremena kako bi se udvostručilo. Za to vrijeme pripremite punjenje.

Zagrijte maslinovo ulje, dodajte tri nasjeckana čean bijelog luka i dinstajte minutu, dvije. Potom dodajte pelat i preostale sastojke i kuhajte desetak minuta. Povremeno promiješajte i ugasite vatru kad se umak zgusne. Viljuškom ili drvenom kašikom zgnječite paradajz.

Kad se tijesto digne, podijelite ga u 12 jednakih komada. Svaki razvaljajte, napunite kašikom fila od paradajza i pažljivo oblikujte u kuglicu. Posložite kuglice u nauljenu posudu i ostavite da se diže još sat vremena.

Prije pečenja premažite rastopljenim maslacem i zgnječenim bijelim lukom.

Pecite u rerni zagrijanoj na 170 stepeni otprilike 25 minuta. Znat ćete da su gotove kad poprime zlatnu boju.

Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.