Ukusi Indije – suhi kari od karfiola, krompira i graška

by | 20 Marta, 2018

Sastojci:

½ kg karfiola
2 krompira
150 g graška
1 čen bijelog luka
prstohvat kumina
1 paradajz
1 kašičica paradajz paste
½ kašičice garam masale
¼ ljute papričice
so, biber u zrnu
ulje

Priprema:

1. Karfiol očistiti i razdvojiti na krupnije cvjetove. Krompir oljuštiti i isjeći na četvrtine pa prepoloviti na manje komade. Paradajz kratko blanširati, oljuštiti i isjeći što sitnije.
2. Na ugrijano ulje dodati kumin i propržiti da zamiriše pa dodati sjeckani paradajz, kurkumu, sitno sjeckanu ljutu papričicu i sve dobro promiješati pa posoliti. Pržiti uz stalno miješanje dok paradajz ne počne da se raskuhava.
3. Dodati grašak, sitno sjeckani bijeli luk, paradajz pastu, biber u zrnu i propržiti nekoliko minuta, uz stalno miješanje.
4. U to dodati krompir, karfiol i garam masalu pa zaliti s malo vruće vode, poklopiti i kuhati na umjerenoj temperaturi dok povrće ne omekša. Miješati povremeno (svakih desetak minuta) i dodavati po malo tečnosti kako se povrće ne bi zalijepilo za dno.
5. Kuhano povrće odmah poslužiti uz npr. indijski hljeb ili rižu.

Izvor: posaljirecept.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.