Categories Fitness

Četiri vježbe za početak dana

Stručnjaci savjetuju da bi trebalo da se budimo polako i nježno, ali većina osoba odmah „skače“ već na prvi zvuk budilnika i u najvećoj žurbi obavlja jutarnje pripreme, oblači se, na brzinu otpije dva, tri gutljaja kafe, a malobrojni poneki zalogaj doručka i trče da se suoče s brojnim dnevnim obavezama.

fitness

Ukoliko ste i vi takvi, nemojte da se čudite ako ste uvijek napeti i pod stresom, već probajte da malo usporite proces buđenja, odložite desetak minuta ustajanje iz kreveta i natjerate se da svako jutro uradite nekoliko vježbi, koje će vam pomoći da bistre glave započnete dan.

1. Dok ste još u krevetu, ispružite se na leđa, podignite ruke iznad glave i prepletite prste. Glava bi trebalo da je u ravni kičme, ne na jastuku. Noge savijte u koljenima, udahnite duboko i koljena lagano spuštajte na lijevu stranu, a ruke istovremeno pomjerajte na desnu. Polako izdahnite, promijenite stranu. Sve pokrete možete da izvedete i pod pokrivačem.

2. Sjednite na krevet, ispravite noge i kičmu, a ruke položite na potiljak. Lagano spuštajte gornji dio tijela, trudeći se da desni lakat što više približite desnom koljenu, savijajući lagano lijevu nogu u koljenu i podižući je uvis. Vježbu ponovite šest puta, pa promijenite stranu. Trudite se da disanje sinhronizujete s pokretima koje izvodite.

3. Lezite na krevet, ruke opustite niz tijelo, noge blago savijte u koljenima i tabanima se oduprite o dušek. Lagano podignite lijevu nogu i približite je grudnom košu, pazite da vam stopalo ostane pod pravim uglom. U tom položaju pokušajte da nožne prste savijete na dolje, a petu podignete. Vježbu ponovite šest puta, pa promijenite stranu.

4. Ostanite u istom, ležećem, položaju ruku položenih uz tijelo. Udahnite duboko i lagano podižite karlicu uvis, do visine grudnog koša. Ostanite u tom položaju pet sekundi, pa lagano izbacujući vazduh iz pluća, vratite se u ležeći položaj.

Vježbu ponovite 10 do 15 puta.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *